Uniswap (UNI) Nedir?

Uniswap (UNI) Nedir?

Bitci.com
Bitci.com
848 kez okundu

Uniswap (UNI) eşler arası piyasa yapımını (market maker) sağlayan merkezi olmayan bir borsadır. Bitci.com olarak bu makalede Uniswap Nedir ve UNI Nedir sorularına yanıt vereceğiz. Keyifli okumalar dileriz.

Uniswap (UNI) Nedir?

Ethereum üzerine inşa edilmiş yenilikçi bir merkezi olmayan borsadır. Otomatik bir likidite protokolü olarak da tanımlanmaktadır. Protokol içerisinde yerleşik olarak bulunan sözleşmeler, kullanıcıların herhangi bir aracı olmadan alım ve satım yapmasına izin vermektedir. Bu sayede kullanıcılar hem merkeziyetsizlik hem de olası bir sansüre karşı direnç elde etmiş olur.

Uniswap (UNI) 2018 yılında Ethereum üzerinde piyasaya sürülen ilk merkeziyetsiz finans platformlarından biriydi. Uniswap (UNI) sonrası farklı merkeziyetsiz borsalar piyasaya çıkmasına rağmen Uniswap (UNI) içlerinde en popüler olarak kalmayı sürdürdü.

Bununla birlikte belirtmek gerekir ki Uniswap (UNI) blok zinciri, UNI sahipleri tarafından yönetilmektedir. Blok zincir, bir “kamu malı” olarak tanımlamaktadır. Ayrıca Uniswap (UNI) blok zinciri açık kaynaklıdır yani herkes blok zincirinin kodunu görme ve katkıda bulunma şansına sahiptir.

Uniswap (UNI) Kimin Tarafından Kuruldu?

Platform 2018 yılında Hayden Adams tarafından hayata geçirilmiştir. 2020’de ise Ethereum’daki herhangi bir ERC-20 tokeni arasında doğrudan takas sağlayabilen Uniswap v2 piyasaya sürülmüştür. Ayrıca aynı yılın Eylül ayında platformun tokeni olan UNI’nin lansmanı gerçekleştirilmiştir.

Uniswap (UNI) Hangi Güçlü Yönlere Sahiptir? Nasıl Çalışır?

Uniswap (UNI) merkezi olmayan bir değişim protokolü olarak (borsa) görev alır ve kullanıcıları platform için likiditeyi sağlar. Bu sebeple tüm ücretler doğrudan likidite sağlayıcılarına gider. Yani ücretlerin önemli bir bölümünü kullanıcılarından alan ve merkezi otoriteler tarafından yönetilen merkezi borsalardan çok uzak bir görünüme sahiptir.

Ağın likidite sağlayıcılarına ödediği işlem ücreti, işlem başına %0,3’tür. Bu ücretlerin  oluşturduğu fon, otomatik olarak likidite havuzuna gönderilmektedir. Likidite sağlayıcıları ise bunları herhangi bir zamanda kullanabilmektedir. Bu alım satım ücretleri, her bir likidite sağlayıcısının havuzdaki payına göre dağılmaktadır.

Uniswap (UNI), yukarıda bahsettiğimiz gibi birçok farklı dijital varlığın merkezi olmayan ticaretini kolaylaştırmak için blok zinciri tabanlı akıllı sözleşmeler kullanmaktadır. Dijital varlık (token) çiftleri, her işlemden sonra akıllı sözleşmeler kullanan likidite havuzları aracılığıyla değiştirilmektedir. Yani Uniswap (UNI) blok zinciri, elektronik bir defter görevi görmektedir.

Uniswap (UNI) Toplam Arzı Nedir? UNI Fiyatı Nedir?

Coingecko verilerine göre Uniswap (UNI) maksimum ve toplam arz miktarı 1,000,000,000 UNI’dir. Dolaşımdaki Uniswap (UNI) arz miktarı ise 753,766,667 UNI olarak dikkat çekmektedir.

UNI token şu anda kripto para borsalarında 6,35$ seviyesinden işlem görmektedir. Ancak Mayıs 2021’de 44,92$ seviyesine kadar yükselmiş ve kendi fiyat rekorunu kırmayı başarmıştır.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında sayılmamaktadır. Bu sebeple, yalnızca burada yer alan bilgi ve yorumlara dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.