Radicle açık protokoller üzerine kurulmuş merkezi olmayan bir kod işbirliği ağıdır. Geliştiricilerin güvenilir aracılara güvenmeden kod üzerine işbirliği yapmalarını sağlar. Bitci.com olarak bu makalede Radicle Nedir sorusuna yanıt vereceğiz. Ek olarak projeyle ilgili diğer merak edilenlen konulara da değineceğiz.
Radicle (RAD) Nedir?
Git’in (GitHub) eşler arası yapısı kurarken, merkezi işbirliği platformlarına benzer şekilde işlevsellik sağlaması için tasarlanmış projedir. Bununla birlikte platform benzersiz küresel adlar, merkeziyetsiz kuruluşlar ve bakımcıların açık kaynaklı çalışmalarını sürdürmelerine yardımcı olan protokoller için Ethereum’dan yararlanır.
Ağ, Git’te (GitHub) oluşturulan ve Radicle Link adı verilen bir eşler arası çoğaltma protokolü tarafından desteklenmektedir. Proje verileri “dedikodu” adı verilen bir süreç aracılığıyla yayılarak eşler arası keşifle Git’i (GitHub) genişletir. Yani ağdaki katılımcılar, yerel kopyaları tutarak ve yerel verileri seçilen eşlerle paylaşarak verileri yayar. Ayrıca platform, Git’in (GitHub) akıllı aktarım protokolünden yararlanarak veri çoğaltma söz konusu olduğunda Git’n (GitHub) verimliliğini korur.
RAD Tokeni Nedir?
Yönetim, Ethereum’a bağlı platformun tokeni RAD tarafından organize edilmektedir. Radicle DAO (Merkeziyetsiz Otonom Organizasyonu) RAD token sahiplerinden oluşur. Token sahipleri belirli durumlarda indirim ya da kazanç elde etme şansına sahiptir.
Radicle’ın (RAC) Farkları Nelerdir?
Radicle üzerinden iş birliği yapmak GitHub ve GitLab gibi merkezi kod işbirliği platformlarıyla işbirliği yapmaktan biraz farklıdır. Platform yukarıdan aşağıya açık kaynaklıdır. Kapalı bileşen yoktur. Üstelik Radicle yığınının her bileşeni denetlenebilir, değiştirilebilir ve genişletilebilir. Platform tamamen açık protokoller üzerine inşa edilmiştir. Ayrıca işbirliğinizi denetleyen “özel sunucular” ya da ayrıcalıklı kullanıcılar yoktur. İşlemci-sunucu modeli yerine eşler arası mimariye dayanmaktadır. Özetle Radicle, bir şirket değil; kendi kendini yöneten bir topluluğa aittir.
Radicle’ın (RAD) Özellikleri Nelerdir?
- Eşler arası işbirliği: Kullanıcılar üçüncü taraflara güvenmek zorunda olmadan kod paylaşımda bulunabiliyorlar.
- On-chain koda tabanı yönetimi: Ethereum destekli Radicle Orgs ile açık kaynak projeleri merkeziyetsiz hale gelir.
- Kullanıcıya özel altyapı: Platformun kontrolü kullanıcıya aittir. Yani açık kaynak kodlu ve her yerden ulaşılabilecek şekilde tasarlanmıştır.
- Toplulukla hareket: Kullanıcılar farklı topluluklara destek verebilir ya da farklı kullanıcılardan kendi topluluklarına destek alabilir.
Radicle’ın (RAC) Arzı ve Mevcut Fiyatı Nedir?
Coingecko verilerine göre Radicle toplam 100,000,000 RAC’lık toplam arza sahiptir. Ancak bunun 31,854,042 RAC’lık kısmı dolaşımdadır. Mevcut fiyatı 5,00$ olan RAC, 15 Nisan 2021’de 27,61$ ile zirve fiyatını görmüştür. Radicle’ın (RAC) piyasa değeri 158,871,759$’dır.