“Polygon (MATIC) Matic Madenciliği Nasıl Yapılır?” sorusu birçok MATIC yatırımcısının cevabını merak ettiği bir sorudur. Ancak bu soruyu yanıtlamadan önce MATIC koine bir göz atalım.
Polygon (MATIC) Nedir?
MATIC koin, Binance ve Coinbase tarafından desteklenen ikinci seviye Polygon blok zincir çözümüdür. Protokolün yerel kripto para birimi Polygon (MATIC) Coin’dir. Platformun katman-2 ölçeklendirme özelliği yalnızca ödeme işlemleri için geçerli değildir. Aynı zamanda genelleştirilen zincir dışı akıllı sözleşmeler için hızlı, kolay ve güvenli zincir dışı işlemler sağlamaktadır.
Polygon (eski adıyla Matic Network) Ekim 2017’de kurulmuştur. Platformu; Jaynti Kanani, Sandeep Nailwal ve Anurag Arjun üçlüsü kurmuştur.
Madencilik Nedir?
Önce “madencilik nedir?” sorusunu yanıtlayalım. Kripto para madenciliği; özel donanıma sahip bilgisayarların problemleri çözerek kripto para transferlerini gerçekleştirmesi ve bunun sonucunda da kripto parayla ödüllendirilmesi işidir. Bu madencilik faaliyeti için çok güçlü bilgisayarlar gerekmektedir.
Polygon (MATIC) Madenciliği Nasıl Yapılmaktadır?
Kripto para dünyasında madencilik faaliyeti gerçekleştirilen en güçlü donanım ASIC adı verilen cihazdır. ASIC güçlü bir cihazdır ancak aynı zamanda fiyatı yüksek bir cihazdır.
MATIC madenciliğinde kullanılan ASIC teçhizatları; bir anakart, çip ve soğutma sisteminden meydana gelmektedir. Bu sistem, çok sayıda kriptografik bulmacayı çözerek madencilik faaliyetini gerçekleştirmeye yardımcı olmaktadır.
Bu sisteme yapılacak yatırımın birkaç ay içerisinde maliyetini çıkarabileceği ifade edilmektedir. Ama gürültü, güç kullanımı ve ısınma gibi konularda kullanıcıya sıkıntı yaratabileceği da belirtilmektedir. Ek olarak ASIC cihazları, yoğun kullanım sonucunda yıpranma ve bozulma gibi sorunlarla da karşılaşabilmektedir.
Polygon (MATIC) Madenciliği Yapmak Mantıklı Mı?
Madencilik karlılık tabloları olarak adlandırılabilecek “çizelgeler”, kullanıcılara madencilik giderleriyle ilgili bilgiler vermektedir. Bu bilgilerin içerisinde elektrik giderleri de bulunmaktadır. Madenciliği düşünen kullanıcıların öncelikle bu çizelgeleri incelemesi önerilmektedir. Öte yandan madenciliğin zor taraflarından biri, madenci sayısının arttıkça hash oranı talebinin de artmasıdır. Hash oranı, yeni blokların madenciliği için ne kadar güç sağlandığı belirtmektedir. Madencilik yapacağınız sistemin belirli bir sürede çözebileceği bulmaca değeri olarak da ifade edilebilmektedir
Kullanıcılar ASIC dışında bilgisayarlarında da MATIC madenciliği yapabilmektedir. Ancak madenciliği ciddi şekilde yapmak isteyen kullanıcıların ASIC’e yönelmesinin daha mantıklı olduğu belirtilmektedir. Uzmanlar, madencilik yapmak isteyen kullanıcıların, hash oranları dikkate alarak bu işe girmesi tavsiye etmektedir.