MetaMask yirmi milyondan fazla kullanıcısı olan bir kripto para cüzdanıdır. Ethereum ağına bağlanarak çalışmaktadır. ERC-20 türündeki tüm tokenleri desteklemektedir. Ethereum’a entegre şekilde çalışan web siteleriyle etkileşim şansı tanımaktadır. Ethereum’la olan ilişkisi sebebiyle ağdaki hizmetlere (dApp’ler, DeFi, DEX) erişilebilmektedir.
2016 yılında Aron Davis ve ConsenSys şirketi tarafından piyasaya sürülmüştür. Ethereum tabanlı tokenler için cüzdan hizmeti sunmaktadır. MetaMask sayesinde aracısız şekilde alım satım yapabilirsiniz. Web sitelerine entegre çalışması cüzdanı başarılı kılan sebeplerin başında gelmektedir.
MetaMask Nasıl Kullanılır?
MetaMask ile tarayıcı (Chrome, Opera, Firefox vb.) üzerinden ya da mobil uygulamasını (iOS ve Google Play’den indirilebilir) kullanarak merkeziyetsiz uygulamalarla bağlantı kurabilirsiniz. MetaMask’ı indirmek ve cüzdan oluşturmak ücretsizdir. Üstelik cüzdanı kullanmak için herhangi bir yere kayıt olmanız ya da kişisel bilgilerinizi vermeniz gerekmemektedir. Ancak cüzdanla yapacağınız transfer vb. işlemlerde ağ ücreti ödersiniz. MetaMask’ı bilgisayarınıza indirmek istiyorsanız buraya tıklayarak MetaMask’ın sitesini ziyaret edebilir ve işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
MetaMask’ın Avantajları Nelerdir?
MetaMask aktif olarak milyonlarca kullanıcıya sahiptir. Basit tasarımı ve güvenli oluşuyla en çok tercih edilen kripto cüzdanlarından biri olmuştur. Üstelik özel anahtar adı verilen şifreleme teknolojisiyle güvenliği sağlanmaktadır. Bu sebeple kullanıcılar tarayıcılarını her açtıklarında şifrelerini girmek zorundadır.
MetaMask’ta yaptığınız işlemler Ethereum blok zincirinde kayıt altına alınmaktadır. Ancak dışarıdan bir kullanıcı, sizin hesap adresinizi bilmediği takdirde yaptığınız işlemi görme şansına sahip değildir.
MetaMask’ın cüzdan hizmeti dışında ek olarak kullanıcısına sunduğu bir diğer özellik ise token alabilme özelliğidir. MetaMask sayesinde kullanıcılar, token alabilir ya da tokenlerini takas edebilmektedir.
MetaMask’ın Trust Wallet’la Kıyaslanması
MetaMask bazı kullanıcılar tarafından Trust Wallet’la kıyaslanmaktadır. Ancak MetaMask, Trust Wallet’ın aksine sadece mobil cihazlar çalışan bir cüzdan değildir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi web tarayıcılar üzerinden de MetaMask’e ulaşım mümkündür. Trust Wallet ise MetaMask’tan farklı olarak sadece Ethereum varlıklarını desteklemez. Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC) ve Ripple (XRP) gibi kripto para birimleriyle işlem yaptırır. Trust Wallet’la Bitcoin satın almak ve NFT ekosistemiyle etkileşim kurmak mümkündür.