Finans sektöründe karşımıza en çok çıkan terimlerden birisi likiditedir. Likidite, Kripto para piyasası için de oldukça önemli bir kavramdır. Kripto para dünyasına girmek isteyen kişilerin de bilmeleri gereken ilk kavramlar arasında. Kısaca tanımlamak gerekirse likidite bir finansal ürünün nakde çevrilebilme kolaylığı anlamına gelir. Likit ise nakde dönüşme potansiyeli olan tüm varlıklardır. Likiditeye dair daha detaylı bilgiye ulaşmak için ise yazının devamını okuyabilirsiniz.
Likidite Nedir?
Bir finansal ürün, menkul kıymet yada gayrimenkulün nakde çevrilebilme kolaylığıdır. Başka bir deyişle likidite, alım satım yapılmak istenen varlığın değerinin, büyük bir değişim geçirmeden nakde çevrilebilmesini ifade etmektedir. Kişiye ait ev, otomobil gibi gayrimenkuller veya herhangi bir şirkete ait tahvil ve benzeri menkul kıymetler likit ürünleri kategorisine girer.
Likidite ile ilgili Özellikler Nelerdir?
Kripto para dünyasına adım atmak isteyen kişilerin de gündemlerine aldıkları ilk konular arasında olan likidite bazı önemli ayrıntılar içeriyor. İşte likiditenin en öne çıkan özellikleri:
- Likidite, ürün satış hızıyla alakalıdır. Likit olarak değerlendirilen bir piyasada hızlı satış yapmak mümkündür. Ek olarak bu ürünün satış fiyatını düşürmemektedir. Ancak likit olmadığı ifade edilen piyasada, hızlı satış yapıldığı taktirde ürün düşük bir fiyata satılacaktır.
- Varlıkların değeri arttığında hemen nakde çevirip kar elde edilebilmesi için, varlığın likit durumda olması gerekmektedir. Varlığın likit olmaması durumunda nakde çevirme işlemi başarılı olmamaktadır.
- Günlük hayatta en çok kullanılan değişim aracı itibari paralardır. Paranın çok kullanılması, alımlar sırasında dönüştürülmesini zorunlu tutmaz. Bu sebeple paranın likiditesi her zaman yüksek kabul edilmektedir.
- Çekler, devlet tahvilleri, şirket tahvilleri, hisse senetleri, dayanıklı tüketim malları ve taşınmazlar diğer likidite varlıklardır.
Likidite Oranı ve Tuzağı Nedir?
Likidite oranı, şirket veya kurumların kısa vadeli kabul edilen borçlarını ödeyebilme gücünü ifade etmektedir. “Asit test” oranı olarak da adlandırılmaktadır.
Likidite oranı şunları ifade eder:
- Hisse senedinin ve tahvillerin pazarlanabilir olması.
- İşletmenin kasasındaki varlıklarının değerinin, alacak toplamının kısa süreli olan borçlara oranıdır.
- Likidite tuzağı, faizlerin düşük olduğu seviyede para talebinin de esnek durumda olmasıdır. Faiz oranı yüksek ise para talebi azalmaktadır.