Gas ücreti; Ethereum blok zincirindeki işlemlerin gerçekleştirilmesinde kullanılan, hesaplama çabasını ölçen bir birim olarak tanımlanmaktadır. Ethereum blok zincirinde bir token transferi yapıldığında kullanıcıların bir ödeme yapması gerekmektedir. Bu ödemenin miktarını hesaplamak için gas kullanılmaktadır. Bitci.com olarak bu makalede Gas ücreti nedir sorusuna yanıt vereceğiz. Ayrıca Ethereum’a, gas sistemine ve nasıl çalıştığına değineceğiz. Keyifli okumalar dileriz.
Ethereum Nedir?
Ethereum halihazırda kripto para piyasasındaki en popüler blok zinciridir. Binlerce merkezi olmayan uygulamaya ev sahipliği yapmaktadır. Popüler oluşu ve sağladıkları kolaylıklar nedeniyle birçok geliştirici projelerini Ethereum üzerine inşa etmektedir.
Çoğu akıllı sözleşme Solidity ile kodlanmıştır ve EVM’de (Etheruem Virtual Machine) çalışmaktadır. Bu kodların çalışması için gas gerekmektedir.
Gas Sistemi Nasıl Çalışıyor?
Ethereum blok zinciri Proof of Work algoritmasıyla çalışmaktadır. Ağda gerçekleştirilen işlemler gas maliyeti oluşturmaktadır. Bu işlemlerin gerçekleşmesi için gas ücretleri ödenmelidir. Madenciler, işlemler sebebiyle hesaplanan toplam gas miktarının ETH cinsinden karşılığı kadar işlem masrafı almaktadır.
Ethereum gas sistemi, bir nevi teşvik görevi görmektedir. Sistemin işleyişi için madencilik faaliyetleri olmazsa olmazdır. Madencilerin yaptıkları akıllı sözleşmelerin onaylanması gibi işlemler, onlara gelir getirmektedir.
Gas Ücretleri Nasıl Hesaplanıyor?
Gas ücretleri, Ethereum Ağı’nın kripto para birimi olan ether (ETH) kullanılarak ödenmektedir. Ücretler, “GWEI” ile ölçülmektedir. Bir GWEI, 0,000000001 ETH’ye eşittir. ETH fiyatı ABD Doları veya herhangi bir para birimi karşısında değer kazandığında GWEI fiyatı da haliyle değer kazanmaktadır.
Ortalama gas fiyatı 20 GWEI’dir. Ancak yüksek kullanım durumunda 50’ye kadar yükselebildiği görülmüştür.
Gas Limiti Nedir?
Gas limiti, Ethereum Ağı’nda ödenmeye hazır en yüksek gas miktarıdır. Bu limitin varoluş sebebi, kullanıcıları aşırı yüksek maliyetten kurtarmaktır. Ek olarak Ethereum blok zincirinde yapılacak işlemlerde gas limiti ise 21,000’dir.
Maksimum gas miktarının artması, bir anlamda iş yükünü azaltacağı için işlemlerin daha hızlı gerçekleşmesine sebep olmaktadır. Miktarın azalması ise madencilerin işlemleri yavaş gerçekleştirmesine veya yarıda bırakmasına neden olmaktadır.
Gas Ücreti Neden Yükselir?
Ücretlerin yükselmesi talepteki artışa bağlıdır. Kripto paraya olan talebin artışı, yapılacak daha fazla işleme sebep olmuştur. Bu da daha fazla hesaplama gücü ihtiyacı demektir. Ek olarak daha hızlı işlem yapmak isteyen kullanıcılar, ağ yoğunluğuna ve ücret artışına neden olabilmektedir.