Ethereum Mining

Ethereum Mining

Bitci.com
Bitci.com
2019 kez okundu

Ethereum mining, Ethereum mining nedir? Ethereum madenciliği, Ethereum madenciliği nedir? Ethereum madenciliğinin nasıl yapıldığını merak ediyor ve bilgi sahibi olmak istiyorsanız işinize yarayacak bir yazı…

Ethereum mining… En popüler kripto para biriminden Ethereum ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri de Ethereum’un üretimidir. Ethereum’un (ETH), ilk kripto para birimi olan Bitcoin ile aynı şekilde ve benzer teknolojiyle üretimi yapılıyor. Blockchain yani blok zinciri teknolojisini kullanılarak geliştirilen EHT’de yeni para üretimi yapabilmek için GPU yani grafik işlemlerini yapan ve ekran kartı üzerinde bulunan bir işlemciye sahip olmak gerekiyor. Daha kısa bir anlatımla kripto para birimi ETH, CPU yerine GPU madenciliği ile üretiliyor.

Sanal para birimi Bitcoin ile kıyaslandığında ETH’nin daha basit bir üretim metoduna sahip olması, Ethereum mining’i yani Ethereum madenciliğini cazip kılıyor. Üstelik Windows bilgisayarlarda bile birkaç temel bileşen ile üretilmesi mümkün. Sahip olmanız gereken donanımların başında ise GPU’lar geliyor. Daha sonra ise ethereumlarınızı koyacağınız dijital cüzdanı oluşturmalı ve bir havuza dahil olmalısınız. Bireysel olarak da ethereum üretmeniz mümkün; ama bir havuz sayesinde daha hızlı kazanmaya başlayabilirsiniz.

Çok sayıda bulunan dijital cüzdan uygulamasından birisini seçip, havuza dahil olduktan ve gerekli olan programları kullanacağınız bilgisayarınıza yükleyip hesaplarınızı oluşturabilirsiniz. 

Ethereum Hesapları ve Türleri

Sanal para birimi ETH’de iki tane hesap türü bulunmaktadır. Bunlardan biri harici olarak sahibi olabileceğiniz hesaplardır. Bu bahsi geçen hesaplar, özel anahtarlar ile kontrol edilip, herhangi bir kodu yoktur. Harici hesaplarda bir işlemin gerçekleşmesi, Sanal para birimi Bitcoin’de olduğu gibidir. Şöyle ki,  gerekli bilgiler ve imzalar bulunarak oluşur. Hesap türlerinden diğeri ise sözleşme hesaplarıdır. Akıllı kontratların koduyla işleyen sözleşme hesaplarında, ilgili şartların takibi yapılmaktadır. Dijital para birimi ETH hesaplarında, her biri 20 bayt olmak üzere adresler vardır ve bu adresler arasında değer ile bilgi aktarım geçişleri oluşmaktadır.

Akıllı Kontratlar

Dijital para birimi ETH’de, diğer kripto para birimlerinden farklı olarak akıllı kontratlar vardır. Bunlar aynı Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’ndaki (VİOP) kontratlar gibidir. Sistemin aracılığıyla iki taraf tarafından da anlaşma sağladığı bir kontrat, zamanı geldiğinde ve gerekli şartlar oluştuğunda otomatik olarak gerçekleşir. En sonunda da para aktarımı yapılır.

Bu konu ile ilgili detayları da Ethereum’un kurucusu olan Vitalik Buterin getiriyor. Ethereum‘un kurucusu Buterin’in verdiği örnekte, bir ev kiraladığınızı düşünmenizi ve bunun ödemesini sanal para birimiyle gerçekleştireceğinizi söylüyor. Ayrıca yapılan ödeme sonunda bir de fatura oluşuyor. Buterin açıklamalarına şöyle devam ediyor: “Ben size belirlenen günde ulaşacak şekilde bir dijital giriş anahtarı veriyorum. Anahtar size zamanında ulaşmazsa blok zinciri paranızı geri ödüyor. Eğer ben anahtarı kiralama gününden önce gönderirsem, sistem günü gelene kadar anahtarı saklıyor ve bana parayı aktarırken size de anahtarı veriyor.”

Bitci.com sitesi üzerinden sanal para birimi Ethereum’un ve diğer dijital para birimlerinin anlık değişimlerini takip edebilir, alım satım işlemi yapabilir ve yine bitci.com üzerinden rapor ve analizleri inceleyerek yatırım kararı almak için öngörüde bulunabilirsiniz.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında sayılmamaktadır. Bu sebeple, yalnızca burada yer alan bilgi ve yorumlara dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.