Decentralized Exchange (DEX), eşler arası (P2P) kripto para işlemlerini aracıya ihtiyaç duymadan gerçekleştiren merkeziyetsiz kripto para borsasıdır. Bitci.com olarak bu makalede DEX Nedir sorusuna detaylı şekilde yanıt vereceğiz. Ayrıca DEX’in avantajlarına ve dezavantajlarına değineceğiz.
Decentralized Exchange (DEX) Nedir?
Merkeziyetsiz kripto para borsaları, kullanıcılarına kripto paralarını üçüncü bir tarafa ihtiyaç duymadan alıp satma imkanı sunan bir borsadır.
Decentralized Exchange (DEX), yatırımcılarına merkeziyetsizlik, anonimlik ve güvenirlik sunmaktadır. Merkeziyetsiz işlemler, otomatik olarak denetlenmektedir. Varlık güvenliği, dağıtılan defter teknolojisiyle sağlanmaktadır.
Decentralized Exchange’nin (DEX) Avantajları Nelerdir?
DEX’lerde kontrol kullanıcıdadır. Alım satım yapacak kullanıcılar, süreç boyunca varlıklarının kontrolünü elinde tutar. DEX’lerin aksine merkezileştirilen borsalar ise kullanıcıların özel anahtarlarını kontrol eder ve kullanıcılar için “koruma” görevi görmektedir. Ancak bu durum kullanıcıların özel anahtarlarını bir başkasına emanet ettiğini anlamına gelmektedir.
DEX’lerde işlemler akıllı sözleşmelerle yürütülmektedir. İşlemler blok zincirlerine kaydedilmektedir ve bu yolla güvenlik sağlanmaktadır. Bu sebeple merkezileştirilen borsalara göre saldırıya uğrama riski daha düşük görünmektedir.
Merkeziyetsiz borsaların (DEX) kullanıcılar tarafından tercih edilmesindeki bir başka sebep ise “çeşitlilik”tir. Merkezileştirilmiş borsalar (CEX), borsalarında listeyecekleri kripto paraları, çeşitli özelliklerine göre kontrol edip listelemektedir. DEX’lerde ise kullanıcılar daha çok kripto para birimine ulaşabilmektedir. Yüksek hacmi olmayan kripto para birimleri yatırımcılarıyla buluşabilmektedir.
Decentralized Exchange’nin (DEX) Dezavantajları Nelerdir?
Decentralized Exchange (DEX), avantajlarının yanında bazı dezavantajlara da sahiptir. Bunlardan ilkini DEX’lerin pek de kullanıcı dostu olmayışları olarak açıklayabiliriz. DEX’lerde KYC bulunmamaktadır. Yani kullanıcı, özel anahtarını kaybetmesi veya şifresini kaybetmesi durumunda tüm fonunu kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Bu sebeple giriş bilgilerinin korunması yatırımcı için büyük bir önem arz etmektedir.
Bununla birlikte merkezileştirilmiş borsalar, işlem hacmi ve likidite bakımından DEX’lere oranla daha gelişmiştir. DEX’lerin likidite havuzu CEX’lere göre (merkezileştirilmiş borsalar) düşüktür. Bu sebeple yatırımcılar, alım satım işlemlerini daha çabuk ve kolay şekilde yapabilecekleri için CEX’lere yönelebilmektedir. Ek olarak DEX’lerin kullanıcı sayısı daha düşüktür ve kullanıcılar, gerçekleştirmek istedikleri işlem çiftini bulamayabilir.
Aynı zamanda DEX kullanıcıları, hız konusunda bazı sorunlar yaşabilmektedir. İşlemlerin kontrolü ve gerçekleştirilmesi CEX’lere göre daha fazla zaman alabilmektedir. Öte yandan işlem ücretleri de ağ tıkanıklığı durumlarında normal durumlara göre daha yüksek olmaktadır.
Son olarak DEX’ler, CEX’lerin kullanıcısına sunduğu müşteri hizmetleri servisinden yoksundur. Yatırımcılarla ilgilenecek, olası sorunlara çözüm sunacak herhangi bir destek ekibi bulunmamaktadır. Kullanıcılar, işlem yaparken dikkatli olmalı ve yukarıda dediğimiz gibi özel anahtar gibi kıymetli bilgilerini kaybetmemeye özen göstermelidir.