Centralized Exchange (CEX) Nedir?

Centralized Exchange (CEX) Nedir?

Bitci.com
Bitci.com
7278 kez okundu

“Centralized Exchange (CEX) Nedir?” sorusunu; genelde bir şirket tarafından yönetilen ve Türkçe karşılığı “merkeziyetli borsa” olan borsalar olarak cevaplamak mümkündür. Bitci.com olarak bu makalede CEX Nedir sorusuna yanıt vereceğiz. Keyifli okumalar dileriz.

Centralized Exchange (CEX) Nedir?

Centralized Exchange (CEX) kısaca merkezi yönetime sahip borsa olarak açıklanmaktadır. CEX’e örnek olarak Bitci kripto para borsası verilebilir. CEX’ler, sipariş defterleri aracılığıyla kullanıcıların işlem yapmasına olanak tanımaktadır. Sipariş defterleri, alım yapmak ve satım yapmak isteyen kullanıcıları birleştirerek işlemleri gerçekleştirir. Merkeziyetli borsalar, gerçekleştirilen işlemleri izlemektedir.

Bu borsa türü, kripto para kullanıcılarının en çok tercih ettiği borsa türü olarak dikkat çekmektedir. DEX’lere (merkeziyetsiz borsa) göre daha hızlı, kolay kullanımlı ve düşük maliyetli olabilmesi yatırımcıların bu borsaları tercih etme sebebidir.

Centralized Exchange’in (CEX) Avantajları Nelerdir?

Merkeziyetli borsalar (CEX), kullanımı kolay olması sebebiyle kripto para yatırımcılarının tercih sebebidir. Arayüzleri, kripto para dünyasına yeni girmiş ve bilgi düzeyi düşük olan kullanıcılar için idealdir. Kullanıcılar alım ve satım yaparken zorluk yaşamazlar.

Kullanıcıların alım ve satım işlemlerinde zorluk yaşamamaların diğer bir sebebiyse CEX’lerin yüksek likiditeye sahip olmasıdır. Yüksek likidite kullanıcılar için alım ve satım işlemlerini kolaylaştırmaktadır. Ek olarak CEX’ler, DEX’lere oranla daha büyük işlem hacimlerine sahiptir. Bu faktörler, kullanıcıların alım satım yaparken fazla beklememesine olanak tanımaktadır.

Merkeziyetli borsalar (CEX), merkeziyetsiz borsalara (DEX) oranla daha çok işlem çifti sunmaktadır. Bu neden kullanıcılar, DEX’lerde ulaşamadıkları işlem çiftlerine CEX’lerde ulaşabilmektedir. Ayrıca kullanıcılar, bu borsalarda itibari para yatırma ve çekme işlemleri yapma olanağına da sahiptir.

CEX’ler, DEX’lerin aksine KYC prosedürüne sahiptir. Kimi kullanıcılar bu kontrol sistemini gereksiz görebilir. Ek olarak bu sistemin blok zincirin “ruhuna” ters olduğunu ve anonimlik ilkesine zarar verdiğini iddia edenler de bulunmaktadır. Ancak KYC, kripto para borsa sektöründeki güvenliğin artırılması ve dolandırıcılık faaliyetlerinin önüne geçilmesi için önem teşkil etmektedir.

Centralized Exchange’in (CEX) Dezavantajları Nedir?

Nadiren olsa da CEX’lerin, saldırıya uğradığı ve büyük maddi kayıplar yaşadığı durumlar yaşanmıştır. Bu borsalar, DEX’lerin aksine kullanıcıların özel anahtarlarını kontrol etmektedir. Bu nedenle de zaman zaman saldırıların hedefinde olmaktadır.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi CEX’ler, KYC prosedürüne sahiptir. Bu prosedürle kullanıcıların kişisel bilgilerinin toplanması, kripto paraların oluşturulma nedenine terstir. Kripto para sektöründe anonimlik, kullanıcıların çoğu için önceliklidir.

DEX’lerde daha fazla kripto para biriminin alım ve satımını yapmak mümkündür. CEX’ler ise bir kripto para birimini listelemeden önce çeşitli kontroller yapmakta ve listeleme konusunda seçici davranmaktadır.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında sayılmamaktadır. Bu sebeple, yalnızca burada yer alan bilgi ve yorumlara dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.