Blockchain Nedir? Yeni yeni teknolojiler yeni yeni gelişmeler hayatımıza her gün farklı, daha önce duymadığımız kelimeler katıyor. Blockchain de bunlardan biri şüphesiz. Çok fazla duymaya başladık. Özellikle finans piyasasıyla uzaktan yakından ilgilenenler çok duymaya başladı. Bitci.com olarak bu makalede Blockchain Nedir sorusuna yanıt vereceğiz. Keyifli okumalar dileriz.
Blockchain Nedir?
Peki çok farklı bir kavram olarak hayatımıza giren Blockchain nedir? Bundan önce çok ama çok gerilere gidelim mi? Mesela paranın icadından önceki dönemlere. O dönemlerde insanlar mübadele aracı olarak farklı nesneler kullandı. Önce malları değiş tokuş etme yolunu tercih ettiler. Sonra ise ödeme aracı olarak ilginçtin midye kabukları kullanılmaya başlandı. Ve Lidyalılar: Her şeyin başlangıcını sağlayan kavim. Zira Lidya’lılar milattan önce 7. yüzyılda ticarette kullanılacak ve kolay taşınabilir bir değiş tokuş aracı buldu. Bildiğimiz para. Gerçi o zaman sikke olarak adlandırılıyordu bu. Zamanla sikke adı verilen madeni paraların yerini ise kağıt paralar aldı. Ve hızla günümüze yaklaştığımızda artık kredi kartları ve online olarak ödeme sistemleri kullanılmaya başlandı mübadele aracı olarak. İlginçtir ki bu ödeme sistemlerinin hepsinden bankalar karlı çıktı. Artık günümüzde yapacağınız bir işlemde dahi bankaların bir gelir kapısı haline geldi.
Blockchain Kavramı Nedir?
Peki tüm dünyada herkesin aracı olmadan birbiriyle değiş tokuş edebileceği bir para birimi olsa. Fikir güzel. Peki uygulaması? İşte bu çıkış noktasıyla merkez bankalarından ve hükümetlerden bağımsız olan bir para birimi yaratma fikri ortaya çıktı. Peki burada bir sorun var. Şu an için milyar dolarla ifade edilen bu sistemi kim ve nasıl yönetecek? Malum bu yöntem işini daha önce merkez bankaları ve hükümetler yapıyordu.
İşte Blockchain kavramı burada karşımıza çıkıyor. Zira para yönetme görevi bu merkezi olmayan ve hükümetlerin merkez bankalarının denetiminde olmayan parayı Blockchain yönetiyor.
Şöyle ki; Blockchain aslında eskiden bakkallarda tutulan defterin bir nevi benzeri. Bu kadar yoğun bir teknolojinin kullanıldığı bir piyasa için böyle bir benzetme belki kimileri için çok saçma gelecek ama en basit en yalın örneklemesi bu. Blockchain işlem kayıtlarının sürekli listesini tutuyor. Bu sistemin bir özelliği de altına sürekli yeni öğeler eklenmesi. Bu yüzden adı Blockchain, Türkçe tabiriyle blok zinciri olarak adlandırmaktadır. Blockchain’in en büyük avantajı ise yüklü miktardaki verilerin kolay bir şekilde yönetilmesidir. Ve en temel sorun güvenlik! Ama belirtmeliyiz ki Blockchain için son derece güvenli bir sisteme sahiptir. Temel olarak şifrelemenin yanında veri erişimi sayesinden veri hırsızlığı imkansız hale getirilen bir sistemden bahsediyoruz.
Blockchain sisteminde tüm kayıtları herkese açık olduğu gibi herkes tarafından tutulabildiği bir özelliktedir. Sadece yazılabilir bir ortamdan bahsediyoruz. Yeni Blockchain kayıt altına alınan verilerin geriye dönük olarak silinmediği, aynı zamanda yeni verilerin kayıt altına alındığı bir teknolojidir. Yapısı itibariyle bu sistem aslında bir muhasebe defterine benzemektedir. Madencilik adı verilen şifreleme yöntemi ile özel algoritma cihazları ve bilgisayarlar ile şifrelenmektedir. Yapılan kayıtlar kesinlikle değiştirilemez. Blockchain ağının birçok kopyası aynı anda kişilerde, şirketlerde bulunabilir ve herkese açıktır.