Bitcoins, aslında bir nevi yeni çağın sanal para birimi olma yolunda ilerliyor. Kimi uzmanlara ve analistlere göre ise artık rüştünü ispat etmiş bir sanal para birimi konumunda artık Bitcoins…
2009 yılında kimliği henüz tam olarak teyit edilemeyen Satoshi Nakamato tarafından ortaya çıkarılan Bitcoins değeri finans çevreleri tarafından tam olarak anlaşılamamıştı. Fakat şu an için gelinen nokta Bitcoins için Satoshi Nakamato tarafından bile tahmin edilemeyecek bir seviyede. Zaman geçtikçe Bitcoins tüm dünya finans ve ekonomi çevreleri tarafından kabul gören bir sanal para birimi özelliğine büründü.
Peki gelinen bu noktada kripto para piyasasının amiral gemisi konumundaki Bitcoins nedir? Bitcoins güvenli midir?
Bitcoins nedir?
Kripto para piyasanın en önemli yapı taşı olan Bitcoin sembol olarak ฿’yi kullanıyor. Bu coinin kısaltması ise BTC. Bitcoin, 2009 yılında, Satoshi Nakamoto takma isimli bir kişinin veya grubun oluşturduğu merkezi olmayan bir kripto para birimi olarak hayatımıza girdi. Belki de diğer yatırım araçlarından ayrıan en temel özelliği merkezi olmadığından dolayı kimseye bağlı olmaması. Yani bu şu anlama geliyor: Bitcoin, hükümetlerin veya devletlerin kontrolünde olmayıp kendi blockchain ağının denetiminde üretilen elektronik bir para birimidir…
Bitcoins güvenli midir?
Sorunun cevabı evet… Çünkü Bitcoins bir nevi zincir kullanıyor. Bu, blockchain olarak adlandırılıyor… Nasıl ki eskiden bakkallardan yapılan alış-verişler bakkal defterine kaydediliyorsa Bitcoins’te de yapılan her parasal işlem bir dijital deftere yani bloklara yazılıyor. Yani bu şu demek; Bitcoin para transferlerini ilk günden itibaren isteyen herkes bilgisayarına indirebilmektedir. Bu kayıtlar herkes tarafından tutuluyor ve sürekli olarak senkronize ediliyor. Kısaca diyebiliriz ki; cüzdanınızın şifresini çaldırmanız ya da bilgisayarınızın hacklenmesi gibi kullanıcı hatası ya da dikkatsizliği sonucu oluşan durumlar dışında sistemin güvenlik sorunundan bahsetmek imkansız. Bir nevi şu anki somut kredi kartınızı kaybetmekten ya da çaldırmaktan farkı yok diyebiliriz.