Bitcoin wallet nedir ve nasıl çalışır? Bitcoin cüzdanı nedir ve nasıl çalışır? Kripto para cüzdanı nedir? Kripto para cüzdanı nasıl çalışır? Güvenli Bitcoin wallet nasıl oluşturulur? Son dönemde oldukça ilgili kripto para dünyasına ait en önemli sorulardan biri de ‘Bitcoin wallet nedir? Bu yazımızda Bitcoin wallet yani Bitcoin cüzdanı ile ilgili tüm detaylara ulaşabileceksiniz…
Bitcoin wallet nedir? En genel tanımıyla Bitcoin dahil tüm kripto paraları bulundurduğunuz cüzdandır. Her kripto para için ayrı bir cüzdanınız vardır. Bir çeşit banka hesabı gibi düşünebilirsiniz. Bitcoin wallet ve diğer kripto para cüzdanlarını IBAN numarası gibi bir benzeri dahi olmayan rakam ve harflerden oluşan bir kod sistemi diyebiliriz.
Bitcoin wallet, sahip olduğunuz sanal para Bitcoin’leri saklamak, göndermek ve almak için kullanılan bir uygulamadır. Temelde Bitcoin’i kullanmak için tek ihtiyacınız olan bu cüzdandır. Kripto para piyasasında çok fazla hacklenme ve hırsızlık gibi durumlar söz konusu olmaktadır. Bu doğrultuda paranızı saklayacağınız yer çok önemlidir.
Bitcoin Walleti Tanıyın
Bitcoin wallet, direkt olarak hesabınızın bakiyesini tutmadan o hesabınıza girebilmeniz için gereken anahtarları depolamaktadır. Bu doğrultuda Bitcoin yatırımcılarının sanal para gönderip almasını sağlayan ve bütün bunları Blockchain (blok zinciri) sistemi ile etkileşime girerek yapan bir yazılım olarak detaylandırabiliriz.
Kripto para birimi Özellikle Bitcoin kullanıcıları çok çeşitli cüzdan seçeneklerine sahip olurken, bu seçenekler gün geçtikçe sayısını artırıyor. Tabii daha çok Bitcoin wallet seçeneği olması, daha dikkatli olmayı da beraberinde getiriyor. Bitcoin wallet’ın sahteleri, popüler cüzdanların birebir aynı görünümünü taklit ederken, aslında Bitcoin’leri çalmaya yarayan kötücül yazılımları içeren cüzdanlar olabiliyorlar.
En çok kullanılan cüzdanlar akıllı telefonlarda kullanılan cüzdanlardır. Bu cüzdanlar üyeyi uzun Bitcoin adreslerini kopyala ve yapıştır derdinden kurtarmak amacıyla QR kodları taramak için akıllı telefonun kamerasını kullanır. Bahsettiğimiz Bitcoin wallet’ların masaüstü sürümü ya da tarayıcı tabanlı olanları da olmaktadır. Aynı zamanda kullanıcılar tarafından sıkça tercih edilmektedir. Sonuç olarak yatırımcılar için kullanılan ara yüzler birbirine benzer ancak özel anahtarlar, kullanılan uygulamaların işleyişleri ve kullanıcı gizliliği gibi seçenekler farklılaşabilmektedir.
Sanal paranızı saklayabileceğiniz ve bunlara ulaşabileceğiniz iki farklı seçenek vardır. Bitcoin wallet, hard wallet ve soft wallet olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Hardware wallet yani donanım Bitcoin cüzdanları, bilgisayarınızda veya USB bellekte saklanan cüzdan şeklidir. Soft wallet ise internet ortamında saklanan cüzdan tipi olarak tanımlanabilmektedir. Bu tür işlerde yerli, yabancı borsalara bile güven olmazken, her yatırımcı kendi işini sağlama almalıdır.
Bitcoin Wallet Risklimi?
Riskli bir konu olduğu için Bitcoin wallet konusunda kimse kimseye kolay kolay cüzdan veya borsa önermek istemez.
Bu yüzden sizin biraz araştırıp deneyerek seçmeniz daha doğru olacaktır. Borsalarda al sat işlemi yapan yatırımcılar pek hard wallet yani donanım Bitcoin cüzdanları kullanmaz. Eğer borsalarda alt sat işlemi yapmayacaksanız; bir miktar kripto para alıp saklamak istiyorsanız; hard wallet (bilgisayarda veya diskte saklama) daha doğru olacaktır. Eğer ciddi bir yatırım yapacaksanız da USB bellekte saklanan cüzdan şeklini kullanmanız yararınıza olabilir.
Bitcoin wallet nasıl çalışır?
Kripto para dünyasına merak sarmış birçok yatırımcı Bitcoin wallet’ın kullanımı ile ilgili yanlış bilgilere sahip olmaktadır. Cebimizde bulundurduğumuz cüzdanlarımızın aksine, Bitcoin cüzdanı parayı saklamaz. Aslında kripto paralar hiçbir yerde depolanamaz veya fiziksel olarak herhangi bir yerde bulundurulamaz. Var olan tek şey Blockchain’de yani blok zincirinde depolanan işlem kayıtlarıdır. Bitcoin wallet, genel ve özel anahtarlarınızı Blockchain’de yaptığınız para alma ve gönderme gibi işlemlerinizi size özel depolayan bir yazılım şeklidir. Size Bitcoin veya herhangi bir kripto para gönderildiğinde cüzdanınızdaki özel anahtarla imzalanmış olur. Daha sonra Blockchain’deki genel anahtar ile eşleştiği zaman yaptığınız işlem kabul edilmektedir.