Bitcoin Ne Demek?

Bitcoin Ne Demek?

Bitci.com
Bitci.com
3773 kez okundu

Bitcoin ne demek? Bitcoin nedir? Bitcoin nasıl üretilir? Bitcoin fiyatı yükselir mi? Bitcoin fiyatı düşer mi? Son dönemin en gözde yatırım araçlarından biri haline gelen kripto para birimi Bitcoin ne demek? İşte Bitcoin ile ilgili tüm merak edilenler…

Bitcoin ne demek? Sorusu son yıllarda birçok yatırımcının sıklıkla sorduğu sorular arasında üst sıralarda yer alıyor. Bitcoin en sade tanımıyla bir sanal para birimi. Bitcoin fiyatlarında ortaya çıktığı günden bu yana zaman zaman aşağı ve yukarı yönlü sert hareketler görülse de kripto para dünyasında beklentiler Bitcoin fiyatlarındaki yükselişlerin öngörülemeyen bir süre daha devam edeceği yönünde yer alıyor.

Bitcoin, kısaltması BTC, sembolü ise ฿ olan bir dijital para birimi olarak ortaya çıkmıştır. Bitcoin, sanal para ve kripto para olarak adlandırılırken; dijital altın olarak da tanımlanmaktadır.

Dijital para birimi BTC kimi yatırımcılara göre geleceğin alternatif bir para birimi olma özelliğini taşırken, kimi yatırımcılara göre ise ‘istenmeyen varlık’ olarak adlandırılıyor. Bitcoin şu zamanda mevcut finansal sistemin görmezden gelmeye çalıştığı yeni bir deneysel teknoloji özelliğine sahip olmakla beraber; BTC’nin şu anki şartlarda yasalarla tam olarak desteklenmeyen bir para birimi olduğunu özellikle kripto paraya yatırım yapmak isteyen yatırımcıların da unutmaması gerekiyor.

Dijital para birimi BTC, Türk Lirası, Dolar, Sterlin ve Euro gibi kullandığımız reel para birimlerine benzer şekilde gündelik hayatımızdaki alışveriş ortamlarında ve internet üzerinde harcama yapabileceğimiz bazı sitelerde para birimi olarak kullanılıyor.

İlk sanal para birimi olma özelliğine sahip olan BTC’yi reel para birimlerinden ayıran en temel özellikleri herhangi bir merkez bankasına ya da resmi bir kuruluşa bağlı olmamasıyla beraber, hükümetlerin de BTC üzerinde herhangi bir hakimiyetinin olmamasıdır. Çünkü dijital para birimi BTC bir merkeze bağlı olarak değil, kendi ağının kontrolünde olarak üretilmektedir.

Dijital para birimi BTC 2008 yılında yaşanan küresel ekonomik krizinden sonra Satoshi Nakamoto rumuzlu bir kişi ya da kişiler tarafından deneysel olarak başlatıldı.
Bitcoin, bu rumuzlu kişi ya da kişiler tarafından yayınlanan protokole göre, BTC’lerin kişiler arasındaki veri paylaşım ağını esas alan, herhangi bir merkeziyet tarafından kontrol edilemeyen, üçüncül müdahalelere karşı korumalı bağımsız bir sanal para birimi olarak ortaya çıkarılmıştır.

BTC, 2008 yılında deneysel olarak başlatılırken, 2009 yılında halka açık ağ olarak ortaya çıktı. Daha sonra ilk başarılı kriptolu (şifreli) para birimi olarak ‘Birinci nesil Blockchain’ olarak isimlendirildi.
Dijital para birimi BTC, ortaya çıktıktan kısa bir süre sonra değerindeki artışla dikkat çekerek hızlı bir şekilde küresel finansal düzene karşı tırmanışa geçti.

BTC herhangi bir kontrole bağlı tutulamadığı için ilk ortaya çıktığında değeri sıfır seviyesinden, yirmi bin dolara kadar yükseldi. BTC’nin dikkat çeken sert yükseliş hareketlerinin hemen sonrasında çok sayıda sanal para birimi daha ortaya çıktı. BTC’den sonra çıkan sanal para birimlerine ‘alternative coin’ bir başka değişle ‘altcoin’ ismi verildi. Alternatif kripto para birimleri yani altcoin’ler yaratılırken farklı noktalarda farklı özellikler barındıran rekabet fırsatlarından yararlanılmış ve yeni market türleri ortaya çıkmıştır.

BTC ağında yapılan işlemlerin takip edilmesi mümkün olurken, işlemi yapan yatırımcının kim olduğunu bulmak hemen hemen imkânsızdır. BTC, Blockchain ağında onaylanan işlemlerin zincir yapısından dolayı geri alınması imkansızdır ve bu gerçekleşen işlemler kesinlikle değiştirilemez.

BTC yatırım aracında yapılan işlemlerinin mantığını anlamak için altın madeni alıyormuşsunuz gibi düşünebilirsiniz. BTC aynı altın madeninde olduğu gibi, gün geldiğinde tamamen tükenecek ve daha fazla üretilemeyecek bir madenmiş gibi tasarlandı. Piyasaya sürülen BTC’ler alım-satım yoluyla yatırımcılar arasında el değiştirirken, bir diğer taraftan da BTC’lerin sayısının artması için ise ‘Bitcoin madenciliği’ işi yapılıyor. Altın madeni nasıl doğadan madencilik yapılarak çıkartılıyorsa, sanal ortamda da karmaşık şifreleri çözerek BTC çıkaran Bitcoin madencileri vardır.

Blockchain yani blok zinciri platformunda üretilebilecek en fazla Bitcoin sayısı 21 civarındadır. Bugün ise 100 binin üzerinde tüccar, Bitcoin’i bir ödeme aracı olarak kabul ediyor.

Bitcoin satın almak için kripto borsalarını kullanıyoruz Türkiyenin en yi kripto borsası www.bitci.com‘dan hızlı bir şekilde bitcoin satın alabilirsiniz. Ek bir ücret ödemeden bitci.com‘a üye olup kripto alım işmenine başlayabilirsiniz. Borsa menüsünden beliryeceğiniz miktara göre alım yapabilirsiniz.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında sayılmamaktadır. Bu sebeple, yalnızca burada yer alan bilgi ve yorumlara dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.