Bitcoin Caiz mi? Diyanet’in Açıklamaları
Bitcoin caiz mi? Bitcoin helal mi? Bitcoin haram mı? Diyanetten Bitcoin ile ilgili açıklamalar… Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Bitcoin fetvası… Son zamanlarda aşağı ve yukarı dalgalanmalarıyla oldukça fazla gündeme gelen kripto para birimi Bitcoin için Diyanet İşleri Başkanlığı nasıl bir açıklama yaptı? Tüm detayları bu yazıda bulabilirsiniz.
Diyanet’in Bitcoin’e Bakışı
Bitcoin caiz mi? Son zamanlarda oldukça dikkat çeken kripto para dünyası, Diyanet’in de ‘Bitcoin caiz mi?’ gündemine geldi. Diyanet, Bitcoin caiz mi sorusuyla ilgili açıklama yaparken, şunları detaylandırdı: “Spekülasyona açık olmaları, daha çok kara para aklama amacı gibi meşru olmayan iş ve işlemlerde kolaylıkla kullanılabilmesi ve devletin denetim ve gözetiminden uzak olması gibi sebeplerle sanal paraların alım satımını yapmak şu aşamada dinen uygun değildir.”
Diyanet’in Fetvası ve Gelecekteki Olası Değişiklikler
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından verilen ‘Bitcoin caiz mi?’ sorusuyla ilgili fetvaya göre, devletin kripto para birimi olan Bitcoin’i tanıması ve Bitcoin ile ilgili gerekli düzenlemeleri yapması durumunda Diyanet’in Bitcoin caiz mi konusuyla ilgili bakış açısı değişebilir. Ancak Blockchain yani blok zinciri mekanizmasıyla şifrelenmiş ve kurucularının bile tam olarak bilinmediği bir sisteme Türkiye ya da başka bir ülke tarafından nasıl bir düzenleme getirileceği büyük bir merak konusu olurken, yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor.
Bitcoin’in Riskleri ve Ekonomik Görüşler
Kripto para birimi Bitcoin bazı ekonomi aktörleri tarafından ‘Geleceğin para birimi’ olarak nitelendirilse de, Bitcoin’in herhangi bir otoriteye bağlı olmaması, kimlik bilgilerinin gizli tutulması gibi sebeplerle, bir gün hiç var olmamış gibi ortadan kaybolma olasılığı da bulunuyor.
Diğer taraftan, Bitcoin’deki değer artışında sabit arz faktörünün oldukça önemli olduğunu belirtmekte fayda var. Günümüzde sabit olarak bilinen 21 milyon Bitcoin’in önümüzdeki dönemde artırılmayacağının bir garantisi yok. Artık ilgili ilgisiz herkesin bildiği gibi kurucularından bile haberimiz olmayan, sabah yok olsa hesap sorulacak bir merkezi dahi bulunmayan bir kripto para biriminden bahsediyoruz. Kripto para birimi Bitcoin’e yatırım yapan tüm yatırımcıların bu riskleri göz önünde bulundurarak yatırım yapmaya karar vermesi gerekiyor.
Diyanet’in Bitcoin ve Diğer Kripto Paralarla İlgili Fetvası
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun ‘Bitcoin ve Ethereum gibi sanal paraları yatırım amaçlı almak caiz midir, Bitcoin caiz mi, Ethereum caiz mi?’ sorusuna verdiği yanıt şu şekildedir:
“Para, devletçe bastırılan ve ülke içinde mübadele aracı olarak kullanılan, üzerinde rakamsal değeri yazılı, kağıt ya da metal nesnedir. Sanal para ise arkasında herhangi merkezi bir finansal kurum bulunmaksızın kullanıcılar arasında doğrudan ticari alışverişe imkan tanıyan ve her kullanıcı için özel kriptolanmış/şifrelenmiş para birimidir.
Bir para biriminin para hükmünde olabilmesi için ya değerini devlet otoritesinden almalı ya da altın gibi zati bir değere sahip olmalıdır. Sanal paralar her ne kadar bazı kesimler tarafından mübadele aracı olarak kullanılmakta ise de devletin sağladığı itibari değere ve güce sahip olmaması, arkasında merkezi bir finansal kurumun bulunmayışı ve devlet teminatı altında olmaması sebebi ile para olarak değerlendirilemez.
Ayrıca değer kazanıp kaybetme hususunda spekülasyona açık olmaları, daha çok kara para aklama amacı gibi meşru olmayan iş ve işlemlerde kolaylıkla kullanılabilmesi ve devletin denetim ve gözetiminden uzak olması gibi sebeplerle sanal paraların alım satımını yapmak şu aşamada dinen uygun değildir.”